Herhangi bir nedenden dolayı kaybedilen dişlerin, fonksiyon ve görünüşünü tekrar kazandırmak amacıyla, kişinin çene kemiğine yerleştirilen, titanyumdan yapılmış vidalardır. Yapay diş kökü olarak adlandırılmaktadır.Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere avantajı komşu dişlere zarar verilmez. İmplant diş kökü görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.Diş implantı, iyi oturmayan protez veya köprü dişlere hoş bir alternatif sunabilir ve bu nedenle geleneksel köprü gibi yöntemlere göre daha fazla tercih edilir.
İMPLANT İLE YAPILAN ÇÖZÜMLER
1- : Diş eti seviyesi ve sağlığı , kemik genişliği ve yeterliliği ,sistemik hastalıklar , sigara kullanımı vb. gibi durumlar göz önüne alınarak yapılan detaylı muayene sonucu implant sayısı ve yerinin belirlenmesi
2- All On 6 : Altı adet implant üzerine yapılan diş protezlerini içerir.
3- All On 4 ;All on four sistem 4 adet implant üzerine yapılan genellikle metal bar ile desteklenen protezleri içerir. İmplantlar tam dişsiz hastalarda çenenin ön kısmında belirli açılarda dört implant yerleştirilerek uygulanır. All On Four tedavisi, dental implant ameliyatına engel teşkil edecek herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan ve yeterli kemik hacmine sahip tüm tam dişsiz hastalara uygulanabilir.Hem maliyet açısından hem uygulanabilirlik açısından en çok tercih edilen sistemdir.
4-İmplant Üzeri Hareketli Protezler;
Tam dişsiz hastalarda genellikle 2-4 implant üzerine yapılan hareketli protezleri içerir.Yeterli seviyede kemik düzeyi ve sağlığı olmayan hastalarda uygulanır.
5- Zigoma İmplant : Üst çenede ileri derece kemik yıkımı olan hastalarda zigoma implantları yapılabilmektedir. Bu teknikte implantlar zigoma kemiğine (elmacık kemiği) uygulandığı için zigoma implantı adı verilmektedir.
-Sinüs Lifting (Yükseltme) ; Üst çene kemiğinde genellikle küçük azı ve büyük azı bölgesinde erken diş kayıpları sonucu yeterli kemik seviyesi bulunamadığı durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Sinüs kaldırmanın amacı, maksiller sinüse fazladan kemik aşılayarak diş implantını desteklemek için daha fazla kemiğin mevcut olmasını sağlamaktır.
-Kemik Greftti : Uzun süre dişsiz kalan hastalarda gerekli yerlerde yeterli kemik kalmamış olabilir. Bu durumlarda ya kişinin kendisinden ya da hazır kemik greftlerine (Kemik tozu) ihtiyaç duyulabilir.
İmplant Hakkında Sık Sorulan Sorular
İMPLANT YAPILDIKTAN SONRA DİŞSİZ KALACAKMIYIM?
İmplantlar yerleştirilirken kemiğin sağlamlığına , alınan tork miktarına bağlı olarak Multi sistemler ile 1-2 gün içerisinde yapılan geçici protezler ile artık dişsiz bir süreç geçirilmiyor.
İMPLANT AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?
Diş implantları, lokal anestezi altında yerleştirilir. Bu nedenle, implant tedavisi sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Ancak, işlem sonrasında hafif bir ağrı veya şişlik olabilir. Doktor kontrolünde ağrı kesici kullanılabilir.
İMPLANT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?
İmplant tedavisinde süre, hastanın çene kemiğine ve uygulanacak olan implant sayısına bağlıdır. Tek bir implant için işlem süresi yaklaşık 15-20 dakikadır. Çok sayıda implant yapılması ve ileri cerrahi işlemlerin uygulanması sürenin uzamasında etkilidir.İmplant yerleştirildikten sonra minimum 3 ila 6 ay arasında kemik ile kaynaması beklenmektedir.
İMPLANT TEDAVİSİNİN ARDINDAN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
İmplant tedavisinden sonra implantın uzun ömürlü olabilmesi ve başarılı iyileşme görülebilmesi için; implantların üzerine baskı uygulamayın, doktorunuzun önerilerine uyarak ilaçları düzenli şekilde kullanın, ağız hijyenine dikkat edin.